szukaj
ptfe-czolo.jpg

Tworzywa konstrukcyjne w przemyśle spożywczym

« Wróć do strony głównej

Przemysł spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów, przeznaczonych do spożycia. W związku z tym tworzywa wykorzystywane w przemyśle spożywczym powinny być atestowane i bezpieczne w kontakcie z wodą pitną i żywnością. Do najbardziej popularnych materiałów z tej grupy należą tworzywa PTFE i PE, czyli politetrafluoroetylen i polietylen. Mają one wysoką odporność na działanie związków chemicznych, a wykonane z nich elementy maszyn i urządzeń posiadają długą żywotność.

PE – polietylen w przemyśle spożywczym

Polietylen-PE 500

Do najbardziej popularnych tworzyw konstrukcyjnych w przemyśle spożywczym należy PE, czyli polietylen. Jest to tworzywo o wysokiej odporności na działanie kwasów, zasad, soli i większości związków chemicznych i organicznych. Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami ślizgowymi i niewielką ścieralnością, przy zachowaniu dużej odporności na korozję naprężeniową. Ponadto posiada doskonałe właściwości elektroizolacyjne, niewielką wodochłonność, wysoką udarność oraz, co bardzo ważne w branży spożywczej, atest PZH, dopuszczający go do kontaktu z żywnością. Przykład polietylenu, z którego produkowane są płyty, wałki, tuleje i formatki przeznaczone m. in. dla przemysłu spożywczego znajdziesz tutaj: https://holtex.pl/menu/produkty/tworzywa-sztuczne/tworzywa-konstrukcyjne/polietylen-pe/polietylen-pe-500/ . Z powodzeniem stosuje się go do produkcji blatów stołów rozbiorowych, kloców rzeźniczych czy desek do krojenia.

Wśród podstawowych gatunków polietylenu wyróżnia się:

  • PE 1000, który charakteryzuje się najlepszymi właściwościami ślizgowymi i odpornością na ścieranie. Dobrze sprawdza się w produkcji ślimaków, prowadnic, listew ślizgowych, wykładzin zsypów czy napinaczy do łańcuchów. 
  • PE 500, dedykowany do kontaktu z żywnością. Jest łatwy w obróbce, odporny na chemikalia, posiada dobre izolacyjne właściwości elektryczne i jest fizjologicznie neutralny.
  • PE 300, najczęściej wykorzystywany w produkcji wykładzin i obudów zbiorników.

PTFE – politetrafluoroetylen w przemyśle spożywczym

  • Tworzywo konstrukcyjne PTFE

PTFE jest drugim spośród najbardziej popularnych tworzyw konstrukcyjnych w przemyśle spożywczym. Jest to materiał o wysokiej odporności na działanie prawie wszystkich pierwiastków, związków chemicznych i rozpuszczalników. PTFE jest jednym z najbardziej stabilnych termicznie tworzyw sztucznych a wykonane z niego produkty mają doskonałe właściwości ślizgowe, bardzo dobrą rezystancję i nieprzywierającą powierzchnię. Jednak odporność mechaniczna politetrafluoroetylenu jest mniejsza niż polietylenu, dlatego aby wzmocnić jego strukturę używa się domieszek węgla, grafitu, włókien szklanych, brązu lub proszku metalu, które nie zmieniają innych jego właściwości.

Ceratki PTFE

Jednym z produktów wykonanych z PTFE jest ceratka, która wyróżnia się dużą odpornością chemiczną, jest wytrzymała na rozdarcia i odporna mechanicznie. Posiada także dobrą odporność na wysoką temperaturę i jest wykorzystywana w m. in. zgrzewarkach, transporterach czy pakowarkach

Płyty PTFE

Oprócz branży spożywczej i farmaceutycznej, PTFE stosuje się także do budowy aparatury chemicznej, maszyn, w technice transportowej, elektrotechnice, elektronice oraz w technice laserowej.

W zależności od zastosowanych dodatków może występować w takich kolorach jak biały, brązowy (dodatek brązu) i czarny (dodatek węgla lub grafitu).

Skomentuj wpis

Nick *
Treśc komentarza *
Kod weryfikacyjny*
kod kontakt
* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

 


Wybrany artykuł nie został jeszcze skomentowany.

strony internetowe Łódź