szukaj
ptfe-czolo.jpg

Teflon a zdrowie człowieka

« Wróć do strony głównej

Wciąż dość powszechne jest przekonanie, że patelnie teflonowe nie są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Chodzi tutaj o warstwę PTFE, którą pokrywa się powierzchnię patelni, aby zabezpieczyć ją przed przywieraniem potraw. Czy te obawy są jednak słuszne?

Jedną z przyczyn obaw, jakie pojawiły się wobec teflonowych patelni, był dodawany niegdyś do ich produkcji kwas perfluorooktanowy (PFOA). Ten dodatek używany przez firmę Chemours w procesie wytwarzania PTFE, od 2009 roku nie jest już jednak stosowany.

 

Bezpieczeństwo teflonu dla zdrowia

Tworzywo PTFE

PTFE to bezpieczne połączenie węgla z fluorem. Wśród szeregu jego zalet wymienia się odporność na wysoką temperaturę i obojętność chemiczną. Oznacza to, że nie wchodzi w reakcję z przygotowywanymi potrawami. Dotyczy to również porysowanych patelni, które budzą najwięcej obaw. Jednak w przypadku uszkodzonej powłoki teflonowej jedyna reakcja do jakiej może dojść, to reakcja potrawy z tworzywem, z jakiej wykonana jest patelnia, na przykład ze stalą. Wówczas rzeczywiście może dojść do uwolnienia szkodliwych substancji, jednak nie za sprawą teflonowej powłoki.

Dowodem na bezpieczeństwo PTFE dla zdrowia człowieka jest fakt, że jest on wykorzystywany w medycynie. Wśród wielu zastosowań w tej dziedzinie, z teflonu wykonuje się chirurgiczne wkładki, pokrywa się nim aparaty słuchowe czy wykorzystuje w medycynie estetycznej, ponieważ nie powoduje reakcji zapalnej.

Patelnia teflonowa czy ceramiczna?

Biorąc pod uwagę zalety oraz bezpieczeństwo teflonu dla zdrowia człowieka, można bez obaw zdecydować się na patelnię teflonową. Jednak bezpieczeństwo to nie jedyny czynnik, który bierzemy pod uwagę w wyborze patelni. Dochodzą jeszcze takie cechy jak waga czy szybkość nagrzewania się naczynia, które mają znaczący wpływ na wygodę smażenia. Porównajmy zatem cechy patelni teflonowej i ceramicznej, ponieważ między tymi dwoma rodzajami naczynia zastanawiamy się najczęściej:

Patelnia teflonowa

  • patelnia teflonowa: jest całkowicie bezpieczna i komfortowa w użytkowaniu. Smażone potrawy nie przywierają do jej powierzchni i jest lżejsza od patelni ceramicznej, co może korzystnie wpłynąć na wygodę użytkowania. Wadą patelni z teflonową powłoką jest fakt, że łatwo ulega zniszczeniu. Podczas smażenia należy wykazać ostrożność i używać drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania potraw, aby uniknąć zarysowania.

Patelnia ceramiczna

  • Patelnia ceramiczna: choć jest cięższa od patelni teflonowej, to posiada wysoką odporność na zarysowania, dlatego zwykle służy dłużej. Ponadto równomiernie się nagrzewa i świetnie oddaje ciepło. Powłoka ceramiczna również nie powoduje przywierania a większość potraw można smażyć bez tłuszczu. Nie należy jednak narażać jej na szok temperaturowy, aby nie zniszczyć powłoki.

Choć w podsumowaniu patelnia ceramiczna wysuwa się na prowadzenie, to z całą pewnością warto mieć świadomość, że nie ze względu na bezpieczeństwo dla zdrowia. Ku powłoce ceramicznej przemawia jej dłuższa żywotność i odporność na zarysowania, której niestety nie posiada w takim stopniu powłoka teflonowa. Poza tym obie patelnie nie powodują przywierania potraw a większość potraw można smażyć na nich bez tłuszczu.

Jednak decydując się na zakup patelni z powłoką PTFE warto zwrócić uwagę na atest bezpieczeństwa i wybrać sprawdzonego producenta. Dzięki temu unikniemy zakupu patelni, której sposób produkcji mógłby budzić jakiekolwiek wątpliwości.

Zobacz także:
- Taśma PTFE
- Uszczelnienia PTFE cz. 1

Skomentuj wpis

Nick *
Treśc komentarza *
Kod weryfikacyjny*
kod kontakt
* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

 


Wybrany artykuł nie został jeszcze skomentowany.

strony internetowe Łódź