szukaj
ptfe-czolo.jpg

Folia PTFE do zdrowego pieczenia

« Wróć do strony głównej

Folia PTFE (teflonowa) to wyjątkowo wygodny sposób na domowe wypieki. Stanowi ona doskonałą alternatywę dla papieru do pieczenia. Po pierwsze wytrzymuje wyższą temperaturę, a po drugie stosuje się ją wielokrotnie. Doceniana jest więc nie tylko za lepsze walory użytkowe, ale także ekonomiczne.

 

Dlaczego właśnie folia PTFE do pieczenia?

folia PTFE (teflonowa)

Tworzywo PTFE posiada szereg różnego rodzaju właściwości, które kwalifikują je do zastosowania w wielu różnorodnych dziedzinach życia. Jedną z takich dziedzin jest branża spożywcza, która przed każdym tworzywem stawia wyjątkowo wysokie wymagania, dotyczące bezpieczeństwa stosowania. Folia PTFE (teflonowa) doskonale sprawdza się w pieczeniu ponieważ jest nie tylko bezpieczna, ale także bardzo praktyczna:

  • PTFE (teflon) jest tworzywem całkowicie obojętnym chemicznie. Oznacza to, że nie reaguje z żywnością, nawet w wysokiej temperaturze.

  • Zakres temperaturowy folii PTFE wynosi od -190°C do 260°C. Jest więc bardziej praktycznym materiałem od papieru do pieczenia, który stosuje się jedynie w temperaturze do 180°C.

  • Folia PTFE może być stosowana wielokrotnie. Jeśli nie dojdzie do uszkodzenia mechanicznego, może służyć nawet 5000 razy. Jenak przy prawidłowym użytkowaniu praktycznie nie ma ryzyka jej uszkodzenia, ponieważ posiada wysoką odporność na rozdarcie i zagniecenia.

  • Dzięki odporności mechanicznej i możliwości wielokrotnego użycia, folia PTFE obniża koszt przygotowania pieczonych potraw.

  • Może być stosowana na grillu oraz piekarnikach gazowych i elektrycznych.

  • Powłoka folii PTFE jest gładka i nie przywierająca, co gwarantuje każdorazowo udane wypieki. Ponadto jest łatwa w czyszczeniu.

Wszystkie te zalety folii PTFE sprawiają, że zadowoli ona każdego, komu zależy na zdrowiu, obniżeniu ceny przygotowywanych potraw i łatwości stosowania.

 

Inne zastosowania folii PTFE

folia PTFE (teflonowa)

Branża spożywcza to tylko jedno z wielu zastosowań folii PTFE. Jest ona bardzo popularnym produktem, z powodzeniem wykorzystywanym w wielu dziedzinach życia. Na uniwersalność folii PTFE decydujący wpływ mają jej właściwości, takie jak obojętność chemiczna, odporność na rozdarcia, odporność na wysoką temperaturę, nieprzywierająca powierzchnia, właściwości izolacyjne itp.

Dlatego folia PTFE (teflonowa) stosowana jest również:

  • w przemyśle farmaceutycznym i medycznym, jako izolator w opakowaniach

  • jako izolator aparatury mierniczej

  • jako izolator w zbiornikach badawczych w wodociągach i w zbiornikach z chlorem i innymi substancjami żrącymi

  • w produkcji uszczelek technicznych i kompensatorów tkaninowych

  • jako dodatkowa powłoka w tkaninach technicznych

Folia PTFE (teflonowa) jest produktem o wielu zastosowaniach. Jako, że jest odporna na działanie wysokiej temperatury i obojętna chemicznie, posiada dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Te właściwości, w połączeniu z odpornością mechaniczną, sprawiają, że folia PTFE doskonale sprawdza się podczas pieczenia.

Zobacz także:
- Taśma PTFE do uszczelniania gwintów
- Folia PTFE - zastosowanie i właściwości
- Teflon a zdrowie człowieka

Skomentuj wpis

Nick *
Treśc komentarza *
Kod weryfikacyjny*
kod kontakt
* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

 


Wybrany artykuł nie został jeszcze skomentowany.

strony internetowe Łódź